10 tips om thuis energie te besparen

Written By Lisa

Gepassioneerd over financiële planning en budgettering en deelt haar kennis graag met anderen. Ze gelooft dat iedereen de controle kan hebben over hun financiën door middel van slim budgetteren en verstandige beleggingsbeslissingen.

De energieprijzen zijn de afgelopen jaren erg instabiel geweest. Vanaf het najaar van 2021 schoten de prijzen van zowel aardgas als elektriciteit opeens omhoog. Deels werd dit veroorzaakt door de postcorona economische opleving, maar ook de oorlog in Oekraïne speelde een rol. De prijzen zijn gelukkig intussen alweer een stuk lager, al liggen ze wel nog steeds hoger dan voor 2021. Wil jij ook je energierekening verlagen? Hieronder lees je tien handige tips met  maatregelen waarvoor geen grote investeringen nodig zijn.

Veel besparen vraagt grootse investeringen

Een aantal jaar geleden heeft iedere woning in België een energielabel gekregen. Dit is een  lettercode die de energievriendelijkheid toont. Sinds 2023 geldt er in Vlaanderen een renovatieplicht. Deze houdt in dat nieuwe eigenaren van woningen met een label E of F (de laagste labels) de woning verplicht binnen vijf jaar energetisch grondig moet renoveren. Waarschijnlijk volgen Wallonië en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met een soortelijke wettelijke motivatie om te verduurzamen. Bij dergelijke renovaties gaat het vaak om de plaatsing van zonnepanelen, isolatie van gevels, dak en vloer, isolerende ramen, vloerverwarming en een warmtepomp. Een grootse renovaties kost vaak tienduizenden euro’s.

Besparen met een kleine investering

Hoef je niet te renoveren, maar wil je wel graag je energielasten verlagen? Dan zijn er allerlei  maatregelen die maximaal enkele tientallen euro’s kosten.

  • Ledverlichting: een energiezuinige led lamp verbruikt veel minder energie dan een gloeilamp of spaarlamp en heeft ook nog eens een langere levensduur.
  • Radiatorventilatoren: deze zorgen ervoor dat de warmte van de verwarming beter verspreidt, waardoor deze minder hard hoeft te draaien.
  • Radiatorfolie: extra isolerende laag die zorgt voor minder warmteverlies.
  • Raamfolie op ramen: dit dient als extra isolerende laag bij een raam.
  • Waterbesparende douchekop: dubbel besparen omdat er én minder energie verbruikt wordt om water te verwarmen én je ook nog eens minder water gebruikt.
  • Tochtstrips plaatsen bij deuren en ramen.
  • Kieren, gaten en naden bij ramen, deuren en in de gevel dichten met kit of pur.
  • Zonnepanelen huren: profiteren van duurzame zonnestroom zonder prijzige panelen te hoeven kopen.
  • Voorzie een brievenbus in de voordeur van een isolerende brievenbusborstel en -klep.
  • Isoleer verwarmingsbuizen in onverwarmde ruimtes met buizen van kunststofschuim.

Nog een ander groot voordeel van energiebesparing thuis

We willen natuurlijk dat de aarde ook in de toekomst een fijne, leefbare plek krijgt. Om dit te kunnen realiseren, zullen we onze impact op het milieu moeten verkleinen en klimaatverandering moeten stoppen (of in ieder geval afremmen). Daarom is onder meer in Europees verband vastgelegd dat er minder broeikasgassen zoals CO2 uitgestoten zullen moeten worden. België heeft zich aangesloten bij het doel om in 2030 minimaal 55 procent minder CO2 uit te stoten. Door thuis minder energie te gebruiken help jij hier ook aan mee. Energiebesparing is niet alleen goed voor de portemonnee, maar ook voor het milieu en klimaat.