Goedkoop printen: hoe doe je dat?

Written By Lisa

Gepassioneerd over financiële planning en budgettering en deelt haar kennis graag met anderen. Ze gelooft dat iedereen de controle kan hebben over hun financiën door middel van slim budgetteren en verstandige beleggingsbeslissingen.

In deze tijd waarin we steeds meer elektronisch doen en minder op papier, lijkt printen minder relevant dan ooit tevoren. Toch kunnen we nog steeds niet zonder de mogelijkheid om zaken af te drukken. Dat maakt ook dat een thuiskantoor niet compleet is zonder de aanwezigheid van een printer, want het is buitengewoon onpraktisch om hiervoor afhankelijk te zijn van iemand anders. Maar gezien het feit dat alles duurder wordt en velen op zoek zijn naar manieren om te besparen, is het zaak om ook een blik te werpen op hoe je kunt besparen op het gebruik van je printer. Met andere woorden: hoe kun je goedkoop printen?

Huismerkcartridges

Als je nu de officiële inktcartridges van de fabrikant van je printer gebruikt, word je eigenlijk uitgeknepen. Inkt is het verdienmodel van deze bedrijven en kost in feite veel te veel. Daarom bestaan er goedkope inktpatronen van diverse merken die deze officiële cartridges kunnen vervangen. Dat scheelt je een hoop geld. Je printerfabrikant raadt het je af, maar dat is grotendeels bangmakerij. Hij kan je immers geen garantie wijzen als je printer niet aantoonbaar kapot is gegaan als gevolg van een niet-officiële inktcartridge, en feit is dat in vrijwel alle gevallen huismerk inktcartridges niet voor schade aan printers zorgen.

Dubbelzijdig printen

Het draait natuurlijk niet alleen maar om inkt, hoewel dat wel de grootste kostenpost is bij het printen. Papier kost natuurlijk óók geld. Dus ligt er een mogelijk tot besparen in het verbruiken van minder papier. Dat kan door voor elektronische documenten te kiezen, maar dat is niet altijd een optie. Als je dan toch wilt besparen op papier, kun je ervoor kiezen om dubbelzijdig te gaan printen. Daarmee bespaar je over het algemeen bijna de helft van de hoeveelheid papier die je anders zou gebruiken.

Afbeelding met overdekt, muur, Huishoudelijk apparaat, printer

Automatisch gegenereerde beschrijving

Conceptstand

Als je de instelling voor printkwaliteit niet aangepast hebt, staat deze waarschijnlijk op ‘normaal’. Er bestaat ook ‘hoge kwaliteit’, waarbij je extra veel inkt verbruikt, maar daarnaast is er ook nog de stand ‘concept’. Daarbij wordt minder inkt gebruikt, wat resulteert in een valer resultaat. Voor afbeeldingen is dat niet de beste keuze, maar voor tekst kan het zeker wel een optie zijn. Zeker als het afdrukje alleen voor eigen gebruik bedoeld is. Deze is immers nog steeds gewoon leesbaar, alleen zijn de letters wat minder verzadigd.

Regelmatig printen en uitzetten wanneer je hem niet gebruikt

Het lijkt een contraproductief advies om te zeggen dat je je printer regelmatig moet gebruiken, maar we geven het advies toch. Als je dit niet doet, kan de inkt die blijft zitten in de printkop opdrogen en de spuitgaten gaan blokkeren. Om de printkoppen automatisch te reinigen, wordt behoorlijk veel inkt gebruikt, wat je dus een hoop geld kost. Hoe langer je printer inactief is geweest, hoe meer inkt het gaat kosten om de printkwaliteit weer op peil te krijgen. Het is dus beter om gewoon regelmatig even iets te printen. Daarnaast loont het om je printer uit te zetten wanneer je hem niet gebruikt, zodat je stroom bespaart.

Als je nog een printer moet kopen, dan is het zinnig om te loeren op aanbiedingen. De beste vind je doorgaans op Black Friday, maar daarvoor is flink wat geduld geboden. Besef echter dat printers in de aanschaf relatief betaalbaar zijn en dat er vooral geld verdient wordt door middel van de verkoop van dure ‘officiële’ inktcartridges.