Het begrip duurzaam krijgt een steeds prominentere plek in onze maatschappij. Hadden we er pakweg 30 jaar geleden nog maar amper van gehoord, vandaag de dag moet alles duurzaam zijn. Wegwerpartikelen, benzine slurpende auto’s en apparaten die na een jaar gebruik al kapotgaan moeten in de ban. Maar dat is nog niet alles. We moeten ook zuiniger doen met water, elektriciteit en gas. En daarvoor moeten we dan weer maatregelen nemen voor ons bedrijfspand. Dat moet geïsoleerd worden en voorzien van een warmtepomp en regenwater reservoir. Welke stappen heeft jouw bedrijf al gezet?
Een duurzaam bedrijf begint al bij de bouw
Al bij het bouwen van bedrijfspanden komt duurzaamheid om de hoek kijken. Dat hebben ze ook bij KAESER België goed begrepen. Daar wordt gewerkt aan de ontwikkeling van duurzame compressoren die onder andere in de bouw worden gebruikt. Maar ook bij andere bedrijfsprocessen worden deze machines gebruikt. Vroeger werden ze aangedreven door dieselmotoren. Maar diesel is erg vervuilend en wordt daarom steeds minder vaak gebruikt. Niet alleen bij compressoren maar ook bij machines zoals shovels en kranen. Ook die worden steeds vaker voorzien van elektromotoren. Die zijn niet alleen veel schoner maar ook een stuk stiller.
Het enige probleem is vaak het opladen van de omvangrijke accupakketten die deze machines draaiend houden. Dit leidt dan soms weer tot problemen op het stroomnet omdat er niet voldoende capaciteit beschikbaar is. Aanvragen voor een stroomaansluiting worden soms al jaren voordat een bouwproject start ingediend, maar zelfs dan is er niet de garantie dat een aansluiting daadwerkelijk kan worden gerealiseerd. Hierdoor moet een bouwproject soms zelfs worden uitgesteld.
Duurzaamheid in het gebruik
Een bedrijf moet natuurlijk niet alleen duurzaam worden gebouwd maar ook duurzaam zijn als het in gebruik is. Daarom kiezen opdrachtgevers steeds vaker voor een warmtepomp in plaats van een cv-installatie op gas. Maar er is meer mogelijk. België loopt voorop als het gaat om het gebruiken van regenwater waar dat kan. Denk aan het doorspoelen van het toilet en voor douchen en baden in woningen en hotels. Hiervoor wordt een ondergrondse opslagtank gerealiseerd waar het regenwater in wordt opgevangen. Goede zuivering is hierbij wel van belang, vooral als het water niet alleen voor toiletten wordt gebruikt.
Duurzame bedrijfsvoering
De gebruiker van het pand kan natuurlijk ook zijn steentje bijdragen als het gaat om duurzaamheid. Dat kan door zuinig te zijn met energie. De verlichting in een kantoor ’s nachts laten branden is niet meer van deze tijd. De kachel kan doorgaans prima een graadje lager. Dit scheelt flink op de stookkosten op jaarbasis. Ook zijn plastic wegwerpbekertjes en roerstaafjes voor koffie en thee steeds vaker in de ban gedaan. Het scheiden van afval wordt ook breder toegepast zodat er grondstoffen kunnen worden hergebruikt. Dit vraagt wel discipline bij de inzameling van afval, hoewel nascheiden door steeds meer afvalverwerkers wordt toegepast omdat dit vaak toch efficiënter is.