Wat zijn antioxidanten & wat doen ze in je lichaam?

Written By Lisa

Gepassioneerd over financiële planning en budgettering en deelt haar kennis graag met anderen. Ze gelooft dat iedereen de controle kan hebben over hun financiën door middel van slim budgetteren en verstandige beleggingsbeslissingen.

Antioxidanten zijn een hot topic. Toch weten maar weinig mensen wat antioxidanten zijn en wat ze doen. Tijd om de veelgestelde vragen over antioxidanten te beantwoorden samen met de experts van Vitamines.com, een webshop waar je antioxidanten kopen kunt. 

Wat zijn antioxidanten?

Als we het hebben over antioxidanten, dan hebben we het over stoffen die vrije radicalen in je lichaam kunnen bestrijden. Vrije radicalen zijn vrij agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten in je lichaam als er te veel van zijn. Vrije radicalen worden daarom in verband gebracht met chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en kanker.

Je lichaam maakt zelf antioxidanten aan in de vorm van glutathion. Je lichaam kan zo de hoeveelheid vrije radicalen in balans houden. Vitamine E en C zijn zeer goede antioxidanten. Deze en andere antioxidanten vind je in groenten, fruit en superfoods. Antioxidanten spelen ook een belangrijke rol in de voedingsindustrie om de houdbaarheid van voedingsmiddelen te verlengen.

Hoe werken vrije radicalen?

Je lichaam produceert voortdurend vrije radicalen. Zonder antioxidanten zouden de vrije radicalen zeer schadelijk zijn voor je lichaam. Toch zijn de vrije radicalen om een belangrijke reden in ons lichaam aanwezig. Onze immuuncellen gebruiken de vrije radicalen om infecties te bestrijden. Het is daarom altijd belangrijk om een goede balans te hebben tussen vrije radicalen en antioxidanten in je lichaam.

Een teveel aan vrije radicalen kan leiden tot oxidatieve stress. Als ons lichaam voor langere tijd wordt blootgesteld aan oxidatieve stress, kan er schade ontstaan aan het DNA van de cellen en andere belangrijke moleculen in ons lichaam, wat uiteindelijk kan leiden tot celdood.

Schade aan ons cel-DNA verhoogt het risico op kanker en sommige wetenschappers geloven dat vrije radicalen een belangrijke rol spelen in het verouderingsproces.

Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij een overmaat aan vrije radicalen en de daaropvolgende oxidatieve stress. Deze omvatten:

– Luchtvervuiling

– Roken

– Alcohol

– Gifstoffen

– Hoge bloedsuikerspiegel

– Een grote consumptie van meervoudig onverzadigde vetzuren

– Straling, waaronder zonnebaden

– Bacteriële, schimmel- en virusinfecties

– Een overmatige inname van ijzer, magnesium, koper of zink

– Te veel of te weinig zuurstof in je lichaam

– Door schade aan spieren en weefsels, bijvoorbeeld door langdurig intensief sporten

– Overmatige consumptie van antioxidanten, zoals vitamine C en E

– Een tekort aan antioxidanten

Welke soorten antioxidanten zijn er?

We kunnen antioxidanten onderverdelen in twee groepen:

– Enzymatische antioxidanten

– Niet-enzymatische antioxidanten.

De eerste wordt door het lichaam zelf gemaakt. Vitaminen en mineralen zijn belangrijke niet-enzymatische antioxidanten en ons lichaam haalt ze uit voeding.

Helpen antioxidant supplementen?

De inname van antioxidanten – bijvoorbeeld in de vorm van pillen – helpt niet altijd om een betere gezondheid te bereiken. Hoge niveaus van antioxidanten kunnen gevaarlijk en contraproductief zijn, en zelfs bijdragen aan oxidatieve schade.

Hoewel er meer onderzoek nodig is om definitieve conclusies te trekken, raden de meeste gezondheidsprofessionals om deze reden af om antioxidantpillen en -supplementen te nemen.

In plaats daarvan is het een beter idee om antioxidantrijke voeding in je dagelijkse dieet op te nemen. Het effect van goede voeding op oxidatieve schade is groter dan dat van supplementen.

Een onderzoek onderzocht de effecten van het drinken van bloedsinaasappelsap en suikerwater waaraan vitamine C was toegevoegd. De uitkomst was dat het vruchtensap een significant betere antioxidatieve werking had.

De conclusie die je hieruit kunt trekken is dat als je wilt zorgen voor een goede balans tussen antioxidanten en vrije radicalen, je meer baat hebt bij het opnemen van meer verse groenten en fruit in je voeding en dit te combineren met een gezond voedingspatroon. levensstijl.

Antioxidanten zijn ook te vinden in ons voedsel

Het mag duidelijk zijn dat antioxidanten belangrijk zijn voor levende wezens. Daarom produceert ons lichaam zijn eigen antioxidanten. Planten en dieren doen dat ook en daarom vinden we antioxidanten ook in plantaardige en dierlijke producten.

Gezonde voeding bevat veel antioxidanten die misschien niet essentieel zijn voor het functioneren van ons lichaam, maar ze spelen wel een heel belangrijke rol in een goede algehele gezondheid. De gezondheidsvoordelen van een dieet dat rijk is aan plantaardig voedsel zijn voor een groot deel te danken aan de antioxidanten die er in overvloed in zitten.

Fruit en groenten met veel antioxidanten

Antioxidanten worden door ons lichaam aangemaakt en zijn ook te vinden in (gezonde) voeding. Antioxidanten helpen je cellen te beschermen tegen potentieel gevaarlijke vrije radicalen. Een dieet met veel groenten, fruit en kruiden bevat veel antioxidanten en levert een belangrijke bijdrage aan het voorkomen van hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.

Wetenschappers hebben verschillende tests ontwikkeld om de antioxidantwaarde van voedsel te meten. Een van de beste testen hiervoor is de FRAP-analyse, oftewel Ferric Reducing Ability of Plasma. Deze test meet de antioxidant “kracht” van voedingsmiddelen door hun vermogen te meten om een bepaalde vrije radicaal te neutraliseren. Hoe hoger de FRAP-waarde, hoe meer antioxidanten het voedingsmiddel bevat.

Groenten met veel antioxidanten

Broccoli, rode sla, avocado, asperges, rode biet, (rode) ui, groene sla, oranje paprika, komkommer, aubergine, wortelen, bloemkool, selderij, groene paprika, gember, ananas

Fruit met veel antioxidanten

Banaan abrikozen, mango, kiwi, citroensap, grapefruit, mandarijn, peer, sinaasappel, kersen, veenbessen, zwarte bessen, frambozen, pruimen, bosbessen appels, vlierbessen.

Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten

Cacao, pecannoten, walnoten, hazelnoten, artisjok, kidneybonen, zwarte bonen, amandelen, olijfolie, vijgen, pinda’s, rozijnen, dadels, agave, chocolade, roggebrood, macadamianoten, paranoten, witte wijn, groene thee. Volgens sommige onderzoeken is koffie ook een belangrijke bron van antioxidanten, maar dit komt vooral omdat de gemiddelde westerse persoon over het algemeen niet zoveel antioxidantrijke voedingsmiddelen consumeert.

Conclusie

Antioxidanten worden door ons lichaam aangemaakt, maar je krijgt ze ook binnen via voeding. Antioxidanten helpen je lichaam te beschermen tegen schadelijke vrije radicalen. Wanneer deze vrije radicalen in te grote hoeveelheden in je lichaam aanwezig zijn, kan oxidatieve stress ontstaan, waardoor je op de lange termijn een verhoogd risico loopt op hart- en vaatziekten, verschillende soorten kanker en vele andere (chronische) aandoeningen.

Gelukkig kun je door te kiezen voor gezonde voeding zorgen voor voldoende antioxidanten. Je kunt je lichaam een handje helpen om vrije radicalen te neutraliseren. Dit verkleint het risico op gezondheidsproblemen.

Door gezond en gevarieerd te eten kun je de hoeveelheid antioxidanten in je lichaam een boost geven en daar heb je baat bij – vooral op de lange termijn.

Als je ervoor wilt zorgen dat je elke dag voldoende verse groenten en fruit binnenkrijgt, kijk dan eens naar onze blenderrecepten.