Besparen op winstbelasting? Zet je onderneming om naar een BV!

Written By Lisa

Gepassioneerd over financiële planning en budgettering en deelt haar kennis graag met anderen. Ze gelooft dat iedereen de controle kan hebben over hun financiën door middel van slim budgetteren en verstandige beleggingsbeslissingen.

Heb je een eigen onderneming in de vorm van een eenmanszaak of een vof? Dan zou je waarschijnlijk graag willen dat je wat minder belasting hoeft te betalen over je winst, aangezien de winstbelasting voor deze rechtsvormen behoorlijk hoog is. Gelukkig kun je dit in de meeste gevallen eenvoudig waarmaken door jouw eenmanszaak of vof om te zetten naar een BV. Ben je benieuwd wat voor voordelen een BV allemaal kan hebben voor jou? Dat gaan we je vertellen in dit artikel!

Dit zijn de voordelen van een BV 

Als je een eenmanszaak of een vof hebt, betaal je 36,93% aan winstbelasting bij een winst tot en met 73.031 euro. Komt jouw winst boven dat bedrag uit, dan betaal je hier zelfs 49,50% winstbelasting over. Dat is natuurlijk een behoorlijk bedrag, zeker als je veel winst maakt met jouw onderneming. In dat geval kan een BV een stuk gunstiger zijn, aangezien je dan maar 19% belasting betaalt over een winst tot en met 200.000 euro en 25,8% belasting als jouw winst hoger ligt dan dat bedrag. Dat is dus een groot verschil met de percentages bij een eenmanszaak en een vof. Daarnaast brengt een BV minder risico’s met zich mee, aangezien je niet aansprakelijk bent met je privévermogen, wat bij een eenmanszaak of een vof wel zo is. Voor 2013 was het verplicht om een startkapitaal te hebben van minimaal 18.000 euro wilde je een B.V. oprichten, maar dat is vandaag de dag gelukkig niet meer het geval. Met welk kapitaal je start, maakt niet meer uit. Je kunt al een BV oprichten met een startkapitaal van 1 eurocent. 

Hoe richt je een BV op?

Wil je een BV oprichten, dan begin je met het schrijven van een duidelijk ondernemingsplan. Zo is het voor jou en voor eventuele toekomstige investeerders duidelijk wat jouw bedrijf precies doet voor klanten of wat je verkoopt en wat jouw doelgroep is. Dit biedt je later in het proces een hoop extra houvast, zodat je meteen kunt beginnen als jouw BV eenmaal op is gezet. Hierna ga je een persoonlijke holding opzetten. Een persoonlijke holding is een vennootschap die aandelen houdt in een andere vennootschap. In principe richt je dus twee BV’s op, die samen de holdingstructuur vormen. Het opzetten van een persoonlijke holding is erg belangrijk voor het veiligstellen van je privé vermogen en zakelijke bezittingen. Weet je niet zo goed hoe je dit moet regelen, dan kun je een holding oprichten bij Firm24, een specialist op dit gebied.